HTML

Linkek


emmabosstrot

Szerzők


Ügetőbarát


Korábbi szerzők:
LákiLúk (2010 - 2011)

Témáink

2010.09.03. 23:54 Ügetőbarát

96. Hungária díj, 2010. IX. 4.

A Hungária díj a Nemzeti díj és a Derby mellett a harmadik patinás régi futamunk. 1906-ban alapították, idén azonban mégis csak kilencvenhatodik alkalommal futják: 1914-ben az I. világháború, 1919-ben politikai okok, 1935 és 1938 között gazdasági okok, majd 1945-ben és 1946-ban a II. Világháború és annak pusztítása miatt maradt el.

A magyar nagydíjak történetében egyedülálló módon kétszer is holtversenyben nyerték, 1912-ben Czinczár és Käthe, 1928-ban pedig Grimbus és Baba. A verseny az évek folyamán olyan kiváló lovak nyerték, mint Dora, Bajnok, Recorder, Ezerjó vagy Api. A hosszútáv miatt erőt próbáló a verseny, ám Bajnok (1923-24-25) és Katóka (1947-48-49) háromszor, Paris (1915-16), Fresko (1959-60), a szovjet Garem (1967-68), Api (1975-76), Csínom Palkó (1978-79) és Addicted (1996-97) kétszer is meg tudták nyerni.

A versenyben a háromévesek a Nemzeti díjhoz hasonlóan 40 méter előnyt kapnak a négyévesektől, azon itt már az idősebbek is starthoz állhatnak, nehezítve a fiatalok helyzetét.

Az idei mezőny:
Háromévesek - 2560 méter (alaptáv)
1 NACHO NICO (Varga S.)
2 NEMESÚR (Lakatos Cs.)
3 NETTO SAS (V. P. Toivanen)
4 NO NOT ME (V. Mazsity)
Négyévesek - 2600 méter
5 PARISIENNE BLUE (H. Voutilainen)
6 MASTERPIECE (Szűcs A.)
7 MERENGŐ (Nagy F. II.)
8 MILLION FLYING (P. Romanelli)
Ötévesek és idősebbek - 2620 méter
9 OSMAN SOMOLLI (J. Sparber)
10 WHAT A MAN (ifj. Füredi E.)
11 SIMB ILLUSION (Kolozsi L.)

1 NACHO NICO

hajtó: Varga Sándor
idomár: Varga S.
istálló: AMMA Rt. i.
tenyésztő: WUKK Kft, Tárnok
2007. IV. 18. pej mén
Belami - Icecandy Star, Endless Sands
rekordja a verseny távjára: -

Pályafutása során 12 futásból két győzelmet szerzett, egyet kétévesen augusztusban, ill. még egyet idén, májusban. A Derbyre készült, egy-két galopptól eltekintve csak dobogón végzett, ám a Derbyben csak ötödik lett. A Szent István díjban mindkét futamában galoppozott. Ha nem ugrik, akkor sem képvisel különösebb esélyt.

2 NEMESÚR

hajtó: Lakatos Csaba
idomár: V. Mazsity
istálló: Hico i.
tenyésztő: Kabala Ménes Kft., Rádiháza
2007. V. 11. sötétpej mén
Tony Oaks - Elegant Lady, Mill H.
rekordja a verseny távjára: -

Az egyik legerősebb hazai hároméves a Fergében ötödik, a Nemzeti díjban második, a Derby Kísérletiben, majd a Derbyben is harmadik, a Szent István díjban pedig második helyen végzett. Ha istállótársa No Not Me is a mezőnyben volt, mindig előtte végzett. Ha az alaptávról induló háromévesek meg tudnak szökni, a győzelemért is küzdhet.

3 NETTO SAS (IT)

hajtó: Veli Pekka Toivanen
idomár: P. Romanelli
istálló: Scuderia Schockemohle
tenyésztő: Allev. Alwin Schöckemöhle SRL, Olaszország
2007. ... pej mén
Abano As - Annia Power, Chergon
rekordja a verseny távjára: -

Az olasz tenyésztésű hároméves pályafutása során nyolcszor startolt és négyszor győzött, (és háromszor volt második) kétszer kétévesen, legutoljára pedig idén július végén. Legtöbbször Triesztben ill. egy-egy alkalommal Trevisoban és Cesenában startolt. Egyéni rekordja 14.5, erre távra még nem futott. Nehéz megítélni az esélyét, ha fekszik neki a magyar pálya és a hosszútávot is bírni fogja, jó eséllyel pályázik a győzelemre.

4 NO NOT ME

hajtó: Veljko Mazsity
idomár: V. Mazsity
istálló: Hico i.
tenyésztő: Hico Versenyistálló Bt., Budapest
2007. V. 25. sötétpej mén
Crown Sweep - Aya Godiva, Golden Goal
rekordja a verseny távjára: -

A Hico istálló másik háromévese eddigi pályafutása során mindössze három alkalommal szenvedett vereséget, azonban ezekből kettő a 76. Kétévesek nagydíja ill. a 96. Magyar Ügetőderby volt. Megnyerte a Nemzeti díjat, a Derby Kísérleti versenyt és a kétfutásos Szent István díjat, ez utóbbit mindössze két héttel ezelőtt. Ha a kétfutásos nagydíj nem fárasztotta el túlzottan, alaptávról a legjobb esélyt képviseli, mindenképp döntőbe várom.

5 PARISIENNE BLUE (DE)

hajtó: Hannu Voutilainen
idomár: H. Voutilainen
istálló: Stall Holzapfel
tenyésztő: Hannu Voutilainen, Németország
2006. V. 10. pej kanca
Super Arnie - Gingelle, Lindy's Crown
rekordja a verseny távjára: 1:16.6

Idén kilencszer startolt, egy diszkvlafikálástól eltekintve vagy győzött vagy második volt. Legutoljára augusztus 8-án nyert, Berlinben 16.6-os idővel, hosszútávra, ez mindenképp ajánlja.

6 MASTERPIECE

hajtó: Szűcs Attila
idomár: Varga S.
istálló: AMMA Rt. i.
tenyésztő: AMMA Lóversenyszervező és Futtató Kft., Budapest
2006. V. 27. pej mén
Tony Oaks - Fairplay, Witsend's Speedy
rekordja a verseny távjára: 1:17.1

A Májusi nagydíj és a Négyévesek nagydíja győztese az év első felében bombaformában versenyzett. A Dr. Vecseklőy József emlékversenyben, a Pannónia díjban és Szent István azonban nem végzett ötödik helyénél előrébb. Ráadásul idomárja nem is őt, hanem Nacho Nico-t választotta. A negyven méter térhátrány sok lehet neki, zavartalan verseny esetén pénzért futhat.

7 MERENGŐ

hajtó: Nagy Ferenc II.
idomár: Nagy F. II.
istálló: Csibi i.
tenyésztő: Bagó Lajos,
Budapest 2006. II. 18. pej mén
Belami - Derengő, Endless Sands
rekordja a verseny távjára: 1:18.4 (95. Hungária díj, 2009. IX. 12.)

A verseny címvédője idén jóval szerényebb esélyt képvisel, hiszen tavaly 5 nagydíjat nyert zsinórban a Hungária díj előtt, idén azonban még győznie sem sikerült. Utolsó győzelmét éppen az egy évvel ezelőtti 95. Hungária díjban aratta. Az ezt követő párizsi futás után nehezen talált újra önmagára, ám az utóbbi másfél hónapban már mindig dobogón végzett. Szerencsés verseny esetén pénzes helyre várom.

8 MILLION FLYING (IT)

hajtó: Paolo Romanelli
idomár: P. Romanelli
istálló: Scuderia Carraro
tenyésztő: Az. Agr. Fly Fast SRL, Olaszország
2006. ... pej mén
Running Sea - Ambra di Azzurra, Lemon Dra
rekordja a verseny távjára: -

Az olasz tenyésztésű mén nevéhez híven sokat utazik, hiszen utolsó öt futásakor - a TURF szerint - felváltva versenyzett Finnországban (Forus) és Olaszországban (Trieszt, Róma, Montecatini). Utolsó öt futása között azonban mindössze egyetlen győzelem szerepel és utoljára csak 12. helyen végzett. Hosszútávra még nem futott, azonban rutinos utazó, könnyen megszaladhat.

9 OSMAN SOMOLLI (FR)

hajtó: Josef Sparber
idomár: J. Sparber
istálló: St. P&B EDV-Serv.
tenyésztő: Franciaország
2002. IV. 16. sárga herélt
And Arifant - Forza Felia, Fakir du Vivier
rekordja a verseny távjára: 1:17.9

A francia mén idén 17 futásból ötször győzött, idei legjobbja középtávra egy 16.5-ös idő, hosszútávra kétszer futott idén, ebből egyszer nyert és egyszer volt hatodik. Hajtója nem ismeretlen már a magyar pályán, öt éve ő nyerte a Marschall József emlékversenyt Fantastic Shogunnal. Az idősebbek közül a legjobb formában van, ha nem sok neki a hatvan méter, küzdelembe érhet.

10 WHAT A MAN (SE)

hajtó: ifj. Füredi Emil
idomár: Kolozsi L.
istálló: Prolongo II. i.
tenyésztő: Jonsson Birgitta & Anders, Svédország
2001. V. 26. sötétpej mén
Conway Hall - Kirin Lobell, Speedy Crown
rekordja a verseny távjára: 1:15.5

A kilencéves mén február óta folyamatos résztvevője a nagydíjaknak. Június-júliusban zsinórban három napi főversenyt nyert, az utolsó ezek közül hosszútávú volt. Hosszútávú egyéni rekordját, (1:15.0) Cagnes sur Mer-ben futotta még 2009. II. 6-án, 2825 méterre. A külföldi indulók mellett kisebb eséllyel indul, a hatvan méter túl sok lehet a kistermetű ménnek.

11 SIMB ILLUSION (SE)

hajtó: Kolozsi László
idomár: Kolozsi L.
istálló: Prolongo II. i.
tenyésztő: Lindh Ulrik és Ylva, Svédország
1997. VI. 15. pej mén
Somatic - Indian Point, Homesick
rekordja a verseny távjára: 1:15.0

A mezőny korelnöke hűségesen versenyez egész évben, ám a 2008-ban mutatott sorozatától jócskán elmarad. Idén eddig egy érvényes győzelme van, még februárból, majd a dopping ügy miatt három futamból diszkvalifikálták. Két hete viszont a hosszútávú Virágos díjban harmadik helyen végzett, lehet, hogy kezd ismét formába lendülni. Az idei Hungária díj azonban, valószínűleg nem róla fog szólni.

Szólj hozzá!

Címkék: merengő masterpiece no not me nacho nico nemesúr what a man kiemelt versenyek tenyészversenyek netto sas parisienne blue million flying osman somolli simb illusion 96. hungária díj


A bejegyzés trackback címe:

https://ugetobarat.blog.hu/api/trackback/id/tr822268822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása