HTML

Linkek


emmabosstrot

Szerzők


Ügetőbarát


Korábbi szerzők:
LákiLúk (2010 - 2011)

Témáink

2010.08.19. 02:53 Ügetőbarát

Szent István díj, 2010. VIII. 21.

Szombaton újabb kitűnő nagydíjat láthatnak az ügető kedvelői, ha kilátogatnak a Kincsem Parkba.

A verseny igen erőt próbáló, így külön tisztelet övezi azokat a lovakat, akik többször is megnyerték. Ezerjó és Api négyszer, Kabala és Tóbiás háromszor, Noszlopi, Lázálom, Belami, Butterfly és Inarchi kétszer nyertek Alkotmány ill. Szent István díjat.

A kétfutásos Szent István díj az évek során átesett már néhány változáson. Volt már Pannónia díj (jóval a mai hasonló nevű nagydíj előtt), majd 1951-től 1991-ig Alkotmány díj néven futották. Sokáig volt heatverseny, sőt két alkalommal az is előfordult, hogy egy futamban futották, 1996-ban pedig elmaradt. A legjelentősebb változás talán mégis az volt, hogy a Kincsem Parkba költözéssel megnőtt a futam távja, a korábbi 1600 méter (rövidtáv) helyett immár 1960 méteres alaptávra (középtáv) futják. Ez nem segíti a futam rekordjának megdöntését, amit Detroit tart 2001 óta, 16.7-tel. Idén minden bizonnyal új győztest avatunk, hiszen a címvédő Merengő menedzsmentje idén a Szent István díj helyett a napi főfutamot választotta.

Közvetlenül a Derby után a friss Derby győztesek első nagy kihívása, hogy ne csak évjárattársaik, hanem az idősebbek ellen is bizonyítsanak. Gházi, Jo-Jo, Kabala, Api, Hot-dog, Lázálom, Belami és Merengő számára nem jelentett különösebb problémát a Derby után egy hónappal itt is győzni. Naná sem riad vissza a kihívástól és öt évjárattársával ott lesz a startnál szombaton, így a Szent István díjban visszaköszön a Derby mezőnye, hiszen a mezőny mind a hat háromévese indult a Kékszalagért. Az idősebb évjáratokat viszont mindössze két ló képviseli, a négyéves Masterpiece és a hatéves Kiskarcsi. Mindketten 'begyűjtöttek' már egy-egy többfutásos versenyt idén, előbbi a Májusi nagydíjat, utóbbi a Dr. Vecseklőy József emlékversenyt nyerte meg.

A Szent István díj első futamát 15:30-kor (IV. futam), a másodikat 17:30-kor (VIII. futam) futják. A végső helyezést a két futamban elért pontok alapján számítják. Az indulók: Nemesúr, No Not Me, Naná, Nelson, Nacho Nico, Nobody, Masterpiece és Kiskarcsi. Őket kicsit részletesebben LákiLúk ismerteti.

A Virágos díj a nap a klasszis lovak hosszú távú a napi főfutama. A már említett Merengő mellett Jármi, Igéző, Istis Us Star, Landlord, Kazein, Guernica és a hűséges Simb Illusion indul.

Az amatőrök Popov József emlékére mérkőznek ifj. Nyilasi Tibor és Ledényi György tiszteletdíjáért a VII. futamban.

A versenynap további futamait is korábbi nyerőkről nevezte el a versenytitkár: Fortuna (1951), Új-Mexikó (1994), Kali (1949), Indokolt (1948), Detroit (2001), Virágos (1995) és Névadó (1991).

Szólj hozzá!

Címkék: szent istván díj kiemelt versenyek tenyészversenyek


A bejegyzés trackback címe:

https://ugetobarat.blog.hu/api/trackback/id/tr952232139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása