HTML

Linkek


emmabosstrot

Szerzők


Ügetőbarát


Korábbi szerzők:
LákiLúk (2010 - 2011)

Témáink

2010.08.10. 21:53 Ügetőbarát

Naná óriási versenyrekorddal nyerte a 96. Magyar Ügetőderby-t!

A versenynapra a II. futam közben sikerült kiérnem, így képeket a harmadik futamtól készíthettem.

A nap első versenyét, a Zöldfülü díjat Nikkel Lady nyerte Fazekas Imrével, 19.9-es kilométer átlaggal Netto-t és Marótot verve. Zöldfülü a 60. Magyar Ügetőderby-t nyerte, 1974-ben, Varsányi Ottóval, de nevéhez fűződik a Kétévesek nagydíja is 1973-ban.

A nap második futamát az 1975-ös Derby-győztes tiszteletére Api hendikep néven futották. A futamot a korábbi Derby-győztes Anikó Star fia, Jackpot Star nyerte Hajnal Tiborral kerek 20-as kilométerátlaggal. Api egyébként mindenidők egyik legsikeresebb magyar ügetője volt, 17 nagydíjat nyert, nála többet csak Illetménynek sikerült.

A harmadik futam a Marschall Norbert emlékverseny - Amatőrverseny hendikep volt 1900 méteres távon. Itt Il Gatto - vagy ahogy sokan emlegetik a kancát: A Macska - győzött Nagyváry Andreával, Filigrán - Fodor László és  Izzy Star - Balogh Bernadett párosokat verve. A Marschall név nem véletlen: Norbert annak a Róbertnek fia, aki a kitűnő idomárhajtó, Marschall József testvére volt.

A Marschall Norbert emlékverseny befutója

Negyedik futamként a Lázálom hendikep következett. Kaméliás hölgy utcahosszal verte a mezőnyt, a második helyért Kishölgy és Jópofi küzdöttek, amiből utóbbi került ki győztesen. Kishölgy hajtója pedig kihúzta a piros golyót, így a nap első doppingvizsgálatára sem kellett tovább várni. Lázálom 1986-ban a 72. Magyar Ügetőderby-n kívül még két nagydíjat nyert, ezzel elhódítva az Ügetőkupát, valamit ő lett az év lova is. Ez utóbbi bravúrt a következő évben megismételte. Összesen 10 nagydíjat nyert és legalább ennyiben volt helyezett.

A Lázálom hendikep befutója

A Pannónia díjat 1991 óta futják a legjobb négy- és ötéves ügetők. Az ötévesek számára ez az utolsó évjárat összehasonlító verseny, a négyéveseknek pedig jó lehetőség, hogy megmutassák, jobbak-e az előző évjáratnál. A verseny történetében eddig kilenc alkalommal győztek az ötéves évjárat képviselői, míg a négyévesek tízszer. Dupláznia eddig három lónak sikerült e nagydíjban, ők Brown Lady, Detroit és Kádor. Idén nyolcan indultak a Pannónia díjban, és látszólag a négyévesek felé billent a mérleg, hiszen öt négyéves ellen mindössze három ötéves állt ki. A négyéves évjáratot - többek között - a Kétévesek nagydíját, Derbyt és Nemzetit nyerő Merengő, az állandó nagydíj helyezett Magna Charta és legnagyobb esélyesként a Négyévesek nagydíját nyert Masterpiece képviselte. Ezzel szemben az ötéves évjáratból hiányzott mind a Derby-nyerő London, mind a Négyévesek nagydíját nyerő Lali király, itt volt azonban a nagyképességű Lencsi. A versenyt mégis - meglepetésre - az élete versenyét futó Lucky Luke nyerte meg Lakatos Csabával, hatalmas új egyéni rekorddal (19.4-ről 16.4-re javított), míg második helyre Tolnay nagyszívű kancája, Lézer érkezett meg, szintén jópár másodpercet javítva egyéni rekordján. A négyévesek becsületét Merengő mentette meg a harmadik hellyel, ami kisebb meglepetés, a mén ugyanis franciaországi rekordjavítása után nem nagyon találta önmagát.

A versenyről kicsit bővebben LákiLúk írásában olvashatunk.

I. helyezett Lucky Luke (Lakatos Csaba)

II. helyezett Lézer (Tolnay László)

III. helyezett Merengő (Nagy Ferenc II.)

A nap hatodik futamát a Tóbiás hendikepet az 57. Magyar Ügetőderby győztesének tiszteletére futották. A futam a nap legszorosabb küzdelmét hozta, Jódlis rövid fejhosszal verte Kiskegyedet valamint a harmadik helyen a nagytermetű Pipistrellát.

A Tóbiás hendikep befutója

A hetedik futamban, a Sinka József emlékversenyben a korábbi lóversenyfuttatóra emlékeztünk. A versenyt a Hico istálló tavalyi szerzeménye, a kilencéves Taylor Boko nyerte hatalmas küzdelemben Kiskarcsi ellen, harmadik helyen Hajnal Tibor import kancája, Likviditus végzett. A lefutási idő: 15.5. A tiszteletdíjakat a XIII. kerület polgármestere és Sinka József baráti köre adta át a nyerőnek és a helyezetteknek.

Taylor Boko (Veljko Mazsity), a Sinka József emlékverseny nyerője

A Sinka József emlékverseny díjátadása

A Nemecsek hendikep idéjét használtam a Derby előtt egy kis lélegzetvételnyi szünetre, így erről a futamról csak a tribünről készítettem képeket, de ezek nem méltóak a közlésre. A versenyt újabb Copiad ivadék, Luca nyerte könnyedén. Vele Magda tudott némileg lépést tartani és lett második mintegy 4 és fél hosszra, ám a harmadik helyezett Király már 25 méterrel lemaradva ért célt.

Elérkezett a nap leginkább várt pillanata: következett a nap kilencedik futama, a 96. Magyar Ügetőderby. Erre a futamra készült a hároméves évjárat színe-java. A futam indulóit korábban már ismertettük, ezúttal következzenek az indulók képei.

Nobody (Nagy Ferenc II.)

Nemesúr (Lakatos Csaba)

No Not Me (Veljko Mazsity)

No fear (Dénes Áron)

Nelson (Horváth Zoltán)

Nacho Nico (Varga Sándor)

Noble Rose (Budai Attila)

Naná (Fazekas Imre)

Night Lady (Hajnal Tibor)

A lovakat a gyeppályán mutatták be a közönségnek, a legnagyobb tapsot a két kiválóság, No Not Me és Naná kapta. Néhány kör bemelegítés után az indulók felsorakozhattak a startautó mögött és kezdetét vehette az év leginkább várt versenye. A start után No Not Me vállalta el a vezetést, mögötte Nacho Nico és istállótársa, Nemesúr helyezkedett. A kanyarhoz érve No Not Me már 10 méterrel vezetett. Naná közeli negyedik helyen ügetett. A kanyarból kijövet No fear elugrotta magát. A közönség elé érve továbbra is No Not Me az élen, ám mögötte Nacho Nico megelőzte Nemesúrt, negyedik helyen jött Naná, mögötte Nobody, majd Night Lady. A második kanyarból kijövet No Not Me tempót váltott és megpróbált ellépni a mezőnytől, ám üldözői nem hagyták annyiban, az egyenesben Nemesúr a falon, Naná pedig harmadik spúrban eredtek utána. Naná már az utolsó kanyar kezdete előtt közel látszott, majd a kanyarban, második spúrban megelőzte az addig vezető mént és folyamatosan távolodva a mezőnytől, végül hét hosszas előnnyel megnyerte a 96. Magyar Ügetőderby-t. No Not Me megőrizte második helyét, harmadik helyre a végig frontban versenyző istállótársa, Nemesúr érkezett meg, negyedik helyen pedig a nagy formát futó Nobody megelőzte Nacho Nico-t. A lefutási idő fantasztikus: 1.15,7!, új verseny- és korosztályos pályarekord. A tiszteletdíjakat Naná tenyésztője és tulajdonosa Kaszás Gergő színművész, idomárhajtója Fazekas Imre, valamint a lovásznak járó díjat Nagyváry Andrea vehette át.

Naná és Fazekas Imre a célban, 7 hosszal verik No Not Me és Veljko Mazsity párosát

Fazekas Imre - hajtóként négyszeres, idomárként ötszörös Derby-győztes

Naná csapata: Kaszás Gergő, Fazekas Imre és Nagyváry Andrea

A 96. Magyar Ügetőderby díjátadása: Veljko Mazsity a második helyezett No Not Me hajtója, Lakatos Csaba a harmadik helyezett Nemesúr hajtója, Kaszás Gergő a győztes tulajdonosa és tenyésztője, Fazekas Imre a győztes ló idomárhajtója, {valaki akit nem ismerek}, Haál Gábor a NL Kft. ügyvezető igazgatója valamint Lázár Vilmos.

A nap utolsó futamában, a magyar ügető történetének egy másik kiválóságáról elnevezett Kabala hendikepben Jávor Class négy hosszal verte a Kitti - Jewel párost.

A versenynap folyamán a gyerekeket és érdeklődőket kisállatsimogatás (köztük láma) és ügetőló-hajtás várta a régi tribün előtt, valamint többféle vendéglátóipari egység kinálatából válogathatott a nagyérdemű.

Szólj hozzá!

Címkék: lucky luke merengő lézer naná nelson no fear nobody kaszás gergő no not me nemesúr 96. magyar ügetőderby night lady noble rose pannónia díj fazekas imre taylor boko kiemelt versenyek tenyészversenyek


A bejegyzés trackback címe:

https://ugetobarat.blog.hu/api/trackback/id/tr162212965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása